13 Ekim 2021 Çarşamba

Overlok Nasıl Tamir Edilir Dikiş Makine Tamiri Nasıl Yapılır

 

1. Dikiş makinesi nedir?

 Bir dikiş makinesi  bir dikiş oluşturan bir iplik kullanarak kumaş parçalarının birbirine dikilmesini sağlayan bir cihazdır. Görevi, bu adımı elle gerçekleştirmeye kıyasla dikiş işlemini önemli ölçüde kolaylaştırmak ve hızlandırmaktır. İlk işlevsel makineler 1830'larda yaratıldı ve o zamandan beri teknik gelişmenin bir sonucu olarak birçok değişikliğe uğradı. Bunlardan en önemlisi, kasların çalışmasının yerini alan bir elektrik tahrikinin kullanılmasıdır.

Kumaş alanlar.  Dikiş makineleri hem giyimde hem de ayakkabıda ve ayrıca nevresim veya kanvas çanta gibi ev eşyalarının imalatında kullanılmaktadır. Kumaş, triko veya deri gibi çeşitli malzemeleri birleştirmek için kullanılabilir. Makinelerin çoğu giyimin seri üretiminde kullanılmaktadır, ancak ev kullanımı için çok sayıda modelin uygun fiyatlarla bulunması nedeniyle amatör dikişte başarıyla kullanılmaktadır.

TÜM ÇEŞİTLERİMİZ İÇİN BURADAN GÖZ ATINIZ… www.kumas.org

 

2. Hangi dikiş makineleri var?

Parti iplik alanlar.  Tüm modern dikiş makineleri elektrikle çalışır ve kontrol yöntemine göre sınıflandırılır. Bu bağlamda, üç ana cihaz türünü ayırt ediyoruz - manuel dikiş makineleri, elektronik ve bilgisayar. 

 Manuel dikiş makinesi (mekanik)- tüm makine ayarları, el düğmeleri ve düğmeler kullanılarak değiştirilir. Bu tür, benzer makinelerde çalışmayı öğrenen kullanıcıların düşük fiyatı ve alışkanlıkları nedeniyle çok popülerdir. 

 Elektronik arabalar , ekran ve elektrik düğmelerini kullanarak ayarları değiştirdiğiniz daha gelişmiş cihazlardır. Geleneksel makinelerden daha fazla dikiş kullanmanıza izin verir, size daha fazla kişiselleştirme ve harf ve sayı dikişi gibi gelişmiş özellikler sunar.

Spot iplik alanlar.  Bilgisayar makineleri  de elektronik olarak kontrol edilen makinelerdir, ancak gelişmişlik dereceleri onları ayrı bir adı hak ediyor. Kendi ayarlarınızı kaydetmenize ve - elektronik olanlar gibi - kumaş üzerine karakterleri işlemenize izin verir.

TÜM ÇEŞİTLERİMİZ İÇİN BURADAN GÖZ ATINIZ… www.kumas.org

3. Kanca nedir ve türleri nelerdir?

 Kanca dikiş sırasında ipleri bağlayan ve dikiş diken elemandır. Bireysel kullanıcılar için ticari olarak temin edilebilen makineler iki tiptir - döner ve döner olmayan. Birincisi eski makinelere dayanmaktadır ve hala bazı cihazlarda kullanılmaktadır, ikincisi ise genellikle elektronik ve bilgisayar makineleriyle donatılmış yeni bir çözümdür.   

 Bu öğenin türü öncelikle cihazın kullanılabilirliğini etkiler. Döner kancaların burada açık bir avantajı vardır, çünkü masurayı değiştirmek çok daha az zaman aldığından masuraya kolayca erişilebilir. Bu durumda, makine çok daha sessiz ve daha hassastır, çünkü bobin, cihazın ürettiği gürültüyü azaltan ve doğruluğu artıran yüksek kaliteli plastikten yapılmıştır. Mekiğe iplik takmak daha zordur, yani masurayı değiştirmek daha uzun sürer.

4. Ne tür makine dikişi vardır?

 Makine dikişleri iki kategoriye ayrılır - temel ve dekoratif. İlki genellikle sadece malzeme parçalarını birleştirmek için kullanılırken, ikincisi esas olarak dekoratif amaçlar için kullanılır.

Ana hatlar:

kilit dikişi (basit) en basit dikiş türüdür. Çok yönlüdür, malzemeleri birleştirmek, dikmek ve kıvırmak için kullanılır, 

TÜM ÇEŞİTLERİMİZ İÇİN BURADAN GÖZ ATINIZ… www.kumas.org

zikzak (düzenli ve kırık, sözde çoklu) - genellikle hemming için kullanılır, ayrıca elastik bantlar ve düğmeler dikilir. Şeklinden dolayı dekoratif unsur olarak da kullanılır,

sır - alt giyim şeritlerinin görünmez astarı için kullanılır - etekler, pantolonlar, elbiseler vb.

overlok (açık ve kapalı) - malzeme parçalarını birbirine bağlamanın ve bordür yapmanın gerekli olduğu yerlerde kullanılır,

kabuk - genellikle yakaları, cepleri, kadın iç çamaşırlarını ve trikoları süslemek için kullanılan dekoratif dikişler,

kumaş satın alanlar üçlü (takviyeli) - yüksek mukavemetli dikişler için tasarlanmıştır, ayrıca oldukça esnektir, örneğin pantolonlarda kullanılır,

köprü - dekoratif dikiş ve kapitone için kullanılır,

jarse - dantel üzerine büzgü, katlama, sürfile veya dikiş için harika,

kapitone için - kapitone tasarımları bitirmeyi kolaylaştırır,

ilik dikişi - makine iliği otomatik olarak diker ,

harfler ve sayılar - elektronik ve bilgisayar makinelerinde kumaş üzerine nakış.

 Dekoratif dikişler genellikle yalnızca daha gelişmiş makinelerde bulunur ve dikiş sayısı ve türü modele göre değişir. Bu işleve sahip olmayan cihazlar için genellikle bu şekilde bir zikzak dikiş kullanılır.

5. Rakam ve harflerin

Spot iplik alanlar. En yüksek sınıftaki, yani teknolojik olarak en gelişmiş elektronik ve bilgisayar makinelerinin işlevi. Modern elektronik sistemlerin kullanımı sayesinde, üreticiler, kullanıcının kumaş üzerine yazılar işleyebileceği özel yazı tiplerini programlayabilir. Bu özellik, örneğin bir giysinin sahibinin adını not etmek istediğimizde çok kullanışlıdır.

 Önemli bir parametre dikiş genişliğidir - dikiş ne kadar büyük olursa, makine tarafından harfler o kadar yüksek ve dolayısıyla daha okunaklı dikilir. Lütfen tüm makinelerin bazı sembollerin kullanımına izin vermediğini unutmayın. Bu nedenle, bu işleve sahip bir cihaz satın alırken buna dikkat etmelisiniz!

TÜM ÇEŞİTLERİMİZ İÇİN BURADAN GÖZ ATINIZ… www.kumas.org

6. Dikiş makinesi ayağı nedir?

Kumaş alanlar.  Baskı ayağı, dikiş sırasında kumaşı taşıyıcıya doğru bastıran ve onu hareket ettiren makinenin bir elemanıdır. Yapılan işin cinsine göre dikiş oluşturmayı kolaylaştırmak için özel ayaklar kullanılır. Temel tip, çoğu iş için kullanılabilen evrensel bir ayaktır. Bununla birlikte, daha karmaşık prosedürler için özel olarak tasarlanmış ayak, dikişi çok daha kolay ve daha doğru hale getirecektir. Birçok tür arasında düğme dikmek, delik dikmek, kapitone, kırpma, kenar kıvırma, plise veya gizli dikiş için kullanılanlar vardır. Bir dikiş makinesi satın aldığınızda, standart olarak en sık kullanılan birkaç baskı ayağı alırsınız. Ek, daha özel, daha sonra satın alabilirsiniz - koleksiyonumuzda ne kadar çoklarsa,

7. Dikiş genişliği ayarı ne işe yarar?

 Genişlik ayarı, kullanılan dikişin parametrelerini belirlemenizi sağlar. En basit cihazlarda bunu etkileyemiyoruz çünkü bu, üreticinin kendisi tarafından makinede ayarlanmış sabit bir değerdir. Daha gelişmiş modeller, bu parametreyi manuel olarak ayarlama seçeneğine sahiptir ve bu da dikişi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirmenize olanak tanır. Bu, ilik dikmek veya ayarların farklı efektler üretebileceği dekoratif dikişler kullanmak gibi şeyler yaparken önemlidir. Çoğu modelde, bu işlev iğne konumunu da değiştirir (sol - orta - sağ).

 Bilgisayarlı dikiş makineleri, türünüze en uygun dikiş genişliğini otomatik olarak seçmenize olanak tanır. Elbette bu parametreyi kendimiz ayarlayabiliriz ancak makine size hangi seçimin en iyi olacağını söyleyecektir. Dikiş genişliğini ayarlamak özellikle ileri düzey kullanıcılar için faydalıdır - temel işler için gerekli değildir.

8. Dikiş uzunluğu ayarı nedir?

 Genişlik ayarında olduğu gibi, en basit mekanik modeller dışında çoğu makinede dikiş uzunluğunu bağımsız olarak ayarlama yeteneği mevcuttur. Ek olarak, bu işlev iş için gerekli değildir, ancak dikiş işlemi üzerinde tam kontrol sahibi olmak ve parametreleri projenin doğasına ve tercihlerine göre ayarlamak isteyen kişiler için çok yararlıdır.

 Mekanik makinelerde dikiş boyu özel bir düğme ile ayarlanırken, elektronik ve bilgisayar makinelerinde ekranda gösterilen uygun seçenek seçildikten sonra ayar yapılır. Genişliğin ayarlanması durumunda olduğu gibi, bireysel dikişlerin optimal uzunluğu elektronik ve bilgisayar makinelerinde programlanır, ancak kullanıcı bu parametrenin değerini bağımsız olarak ayarlayabilir.

9. İplik geçirici nedir?

 İğneye iplik geçirmek, ister el ister makine dikişi olsun, en can sıkıcı dikiş faaliyetlerinden biri olabilir. İplik geçirici, ipliğin iğne deliğinden kolayca geçebilmesi için bu prosedüre yardımcı olur. Bu, özellikle görme yeteneği zayıf olan insanlar için zor olan küçük bir delik açmaya çalışmakla zaman kaybetme ihtiyacını ortadan kaldırır.

 Elektronik veya geleneksel bir dikiş makinesinde genellikle iki tip iplik geçirici bulunur. İlki, ipliğin manuel olarak indirilmesini ve içinden geçirilmesini gerektiren manuel iğneye iplik geçiricidir. Daha gelişmiş bir çözüm, işlemi tek hareketle gerçekleştirebileceğiniz otomatik iplik geçiricidir. Bu eleman makinede gerekli değildir, ancak işi açıkça hızlandırarak dikişi daha kolay ve daha keyifli hale getirir.

10. Pedal (regülatör) ne işe yarar?

 Geçmişte dikiş makineleri, hareketi makineye ileten bir tekerleği döndüren bir pedala ayaklarını basan kullanıcının kaslarının gücüyle çalıştırılırdı. Bacakların hareket ettiği kuvvete bağlı olarak, makine iğnenin hareketlerini daha hızlı veya daha yavaş yaptı. Elektrik motorları ile tahrik edilen cihazların ortaya çıkması ile mekanik pedalların yerini makine hızının sorunsuz kontrolünü sağlayan ayak kontrol üniteleri almıştır. Terzi dikiş yaparken ayağıyla pedala az ya da çok basınç uygulayarak motor devrini kontrol eder ve böylece hızı değiştirir. Dikişin uzunluğuna ve karmaşıklığına bağlı olarak, kullanıcı makinenin hızını serbestçe ayarlar. Küçük, hassas dikişleri yavaş ve dikkatli bir şekilde dikin ve uzun kumaşlar üzerindeki düz dikişler çok daha hızlı bir şekilde kolayca dikilebilir.

11. İplik tansiyon ayarı nedir?

 İplik tansiyonunun ayarlanması, makineyi dikişe uygun şekilde hazırlamak için çok önemli bir işlevdir ve dikiş sonuçlarını doğrudan etkiler. Doğru dikiş, doğru iplik tansiyonuna bağlıdır. Gerginlik, dikiş için kullanılan kumaşın cinsine, kalınlığına ve kat sayısına uygun olmalıdır.

 Mekanik ve elektronik makinelerde üst ipliğin gerginliği, cihazın gövdesinde bulunan özel bir tutamak kullanılarak gerçekleştirilir. Alt gerilim, silindirdeki vidaları sıkarak veya gevşeterek değiştirilebilir. Bilgisayarlı makinelerde, düğmeler ve ekran kullanılarak yapılan uygun ayarlar kullanılarak iplik tansiyonunun elektronik olarak ayarlanması lehine sap terk edildi.

12. Baskı ayağı basınç ayarı ne için?

 Baskı ayağı, makinenin en önemli parçalarından biridir, bu nedenle doğru basınç, doğru dikiş işlemi için anahtar parametrelerden biridir. Sabit basınçlı bir makine standart malzemeler için iyi çalışıyorsa, hassas veya kalın kumaşlardan giysiler dikmek istiyorsanız, bu parametreyi ayarlayan bir cihaz çok daha iyi bir seçim olacaktır.

 Daha gelişmiş mekanik makine modelleri, kullanılan malzemeye göre basıncı ayarlamak için kullanılan bir düğme kullanır - ne kadar çok ayar mevcutsa, değişiklik o kadar doğru olur. Bilgisayarlı makinelerde ayar, düğmeler ve bir LCD ekran kullanılarak yapılır. Değişken baskı ayağı basıncına sahip tüm cihazlar, orta kalınlıktaki malzemeler için uygun olan evrensel bir otomatik ayara sahiptir.

TÜM ÇEŞİTLERİMİZ İÇİN BURADAN GÖZ ATINIZ… www.kumas.org

13. Makine hız kontrolü türleri nelerdir?

 İki tür makine hızı kontrolü vardır - bir kontrolör (pedal) ve bir düğme (kaydırıcı) kullanarak. İlk kontrol türü, klasik ayakla çalışan dikiş cihazlarına dayanmaktadır. Her türlü makinede bulunur ve eylemi, ayağına bastıktan sonra çalışmaya başlamak ve artan basınçla motor devrini arttırmaktır.

 Bazı elektronik makinelerde buton veya kaydırıcı ile çalışma hızının ayarlanması kullanılmaktadır. Seçilen ayar, iğneyi ve beslemeyi hareket ettiren motorun hızını belirler ve ayrıca masuranın çalışmasını kontrol eder. Bu tip kontrole sahip makinelerde, ellerinizi kullanmadan makineyi çalıştırmanıza izin verdiği için ayak pedalı da bulunur. Kullanıldığında kaydırıcı ile ayarlanan değer makinenin ulaşabileceği maksimum hızı belirler.

14. Masuraya hangi iplik sarılmıştır?

 Çoğu dikiş makinesi modeli, son derece kullanışlı bir zaman kazandıran özellik olan bir masura ile donatılmıştır. Bununla, masura ipliğini manuel olarak yapmak zorunda kalmadan hızlı bir şekilde masuraya sarabiliriz.

 Sarma işlemi çok basittir. Bunun için sarma miline boş bir bobin yerleştirin, sarma fonksiyonunu etkinleştirin ve makineyi çalıştırın. Sarma bittiğinde, yeni masurayı ilmek yapıcı sepetine taşıyın. Makineyi masura modundan dikiş moduna geçirdikten sonra hemen çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu çözümün basitliği ve rahatlığı sayesinde, ek adımlarla zaman kaybetmek yerine dikişin en önemli yönlerine odaklanabiliyoruz.

15. Dikiş makinelerinde ne tür iğneler kullanılır?

 Piyasada bulunan her makine, esnek olanlar da dahil olmak üzere daha geniş bir malzeme yelpazesini barındırmak için ek iğnelerle desteklenebilen bir dizi ana iğneye sahiptir. El dikişi iğneleri gibi, iğneler de esas olarak kalınlık bakımından farklılık gösterir. Ve onların durumunda olduğu gibi, burada çap, dikmeniz gereken malzemeye bağlıdır. Ne kadar ince olursa, iğnenin kalınlığı o kadar az olmalıdır ve güçlü malzeme olması durumunda, bükülmeyen daha kalın olanları kullanın.

 Standart tek iğnelere ek olarak çift iğneler de vardır. Bu tip genellikle dekoratif dikiş için kullanılır, ancak dikişe çok yüksek elastikiyet sağladığı için örme kumaşların kenar kenarlarını dikmek için de harikadır. Ticari olarak temin edilebilen çift iğneler, belirli bir projenin ihtiyaçlarına göre seçilmelerine olanak tanıyan farklı iğne aralıklarına sahiptir.

16. İpliği kesme yöntemleri nelerdir?

 Dikiş bittikten sonra, yapıldığı ipliği kesmeniz gerekir. Daha önce, bu sadece her zaman yakın tutulması gereken terzi makasının yardımıyla yapıldı. Modern dikiş makinelerinde, manuel ve otomatik olmak üzere iki türe ayrılmış yerleşik kesiciler bulunur.

 Birincisi, vücuttaki iplikleri manuel olarak kestiğimiz bir bıçak. Otomatik kesici, endüstriyel makinelerden ödünç alınan ve en modern ev aletlerinde kullanılan çok daha karmaşık bir çözümdür. Dikişin sonunda, iplik hemen - hem üst hem de alt - çok hassas bir şekilde kesilir ve dikişin tamamen profesyonel görünmesini sağlar. Otomatik kesici zamandan tasarruf sağlar ve malzeme tüketimini azaltır.

17. Dikiş belleği nasıl çalışır?

 Mekanik makinelerde yalnızca birkaç dikiş deseni yerleşiktir; elektronik dikiş desenleri söz konusu olduğunda çok daha fazlası olabilir. Yaygın olarak bilgisayar olarak bilinen en gelişmiş, dikiş sırasını ayarlamanıza ve ezberlemenize olanak tanır. Aynı tasarımın birden fazla kopyasını oluşturduğumuzda.

 Dikiş hafızası işlevi, sıralarını ezberlemenize izin verdiği için harf ve sayı dikiş özelliği kullanılırken de çok kullanışlıdır. Bu sayede kumaş üzerine işlemek istediğimiz isimleri veya şekilleri ilerde defalarca kaydedebiliriz.

TÜM ÇEŞİTLERİMİZ İÇİN BURADAN GÖZ ATINIZ… www.kumas.org

18. LCD ne için?

Kumaş parçası alanlar.  LCD ekranlar elektronik ve bilgisayar makinelerinde kullanılır ve bunların kontrollerinden biridir. Bu tür cihazların çok sayıda işlevi olduğundan, gövdelerine tüm kontrolden sorumlu düğmeleri yerleştirmek imkansızdır. Bu nedenle, kullanımı çok kolay olan, teknolojik olarak daha gelişmiş bir çözüm kullanma ihtiyacı. Çalışması mikrodalga fırınların, daha pahalı çamaşır makinelerinin veya stereolarınkine benzer.

Spot kumaş alanlar.  Ekranda, kullanıcı seçilebilecek seçenekler veya halihazırda çalışmakta olan seçenekler hakkındaki bilgileri okuyabilir. Onun yardımıyla ayrıca, örneğin seçilen dikişin sayısı, uzunluğu ve genişliği gibi makinede ayarlanmış tüm parametreleri öğrenir ve aynı zamanda o anda hangi baskı ayağının kullanılması gerektiğini gösterir.

19. Yansıtma işlevi nedir?

 Yansıtma işlevi, bilgisayar makinelerinin daha gelişmiş modellerinde bulunur ve dikiş vuruşunu yansıtmanıza olanak tanır. Bize ne veriyor? Bu fonksiyon sayesinde, her şeyden önce projelerimizi süslemek için kullanılabilecek ek dikiş kombinasyonları elde etmek mümkündür. Böylece, üretici tarafından makinede programlanan her dikiş, dekoratif çalışma için çok çeşitli ek desenler sağlayan bir diğerine dönüştürülebilir. Bu fonksiyon aynı zamanda büyük kumaş parçalarıyla çalışmayı da kolaylaştırır, çünkü onları diğer tarafa çevirmek yerine dekoratif bir dikiş yapmak istiyorsanız, dikişi ters çevirebilir ve aynı tarafa dikebilir, böylece kolayca elde edebilirsiniz. istenen etki.

20. Başlat/durdur düğmesi ne işe yarar?

Parça kumaş satanlar.  Elektronik dikiş makinelerinde başlat/durdur düğmesi kullanılmaktadır. Daha önce açıklanan pedala benzer bir işlevi vardır - buna basarak işi başlatır ve bitiririz. Böyle bir düğme ile donatılmış modeller için, makinenin hızı özel bir kaydırıcıyı hareket ettirerek ayarlanır. Başlatma/durdurma anahtarına sahip cihazlarda ayrıca geleneksel bir ayak kumandası bulunur, böylece kullanıcı en uygun çalıştırma yöntemini seçebilir. Bazı insanlar makineyi bir düğme ile çalıştırmayı çok uygun buluyor, bazıları ise dikmeyi öğrendikleri geleneksel pedala alışmış ve çalışırken kullanmayı tercih ediyor.

TÜM ÇEŞİTLERİMİZ İÇİN BURADAN GÖZ ATINIZ… www.kumas.org

21. Arabadaki aydınlatma çeşitleri nelerdir?

 Dikiş makinesinin rahat çalışması için iyi aydınlatma çok önemlidir. Bu sayede proje sırasında tüm detayların fark edileceğinden emin olabilirsiniz. Çalışırken herhangi bir kusuru gözden kaçırmak çok sinir bozucu olabilir, çünkü daha sonraki bir aşamada düzeltmek zor hatta imkansızdır.

Kumaş satın alanlar. Firmamızın ürettiği tüm araba modellerinde aydınlatma vardır ancak üç çeşit aydınlatma vardır. Birincisi daha ucuz modellerde kullanılan klasik 15W ampuller, ikincisi ve üçüncüsü ise daha pahalı arabaları donattığımız LED'ler ve floresan lambalar. LED teknolojisi çözümünün çeşitli avantajları vardır. Her şeyden önce, daha parlak ve daha beyaz ışık sunar. Bu tür aydınlatma, akkor ampullere göre daha uzun bir ömre sahiptir ve çalışması için daha az enerji gerektirir. Diğer bir avantaj, arabadaki lambanın ısınmaması nedeniyle önemli ölçüde daha az ısı üretimidir, bu özellikle uzun süreli çalışma sırasında önemlidir.

22. Yeni başlayanlar için bir araba nasıl seçilir?

 İlk dikiş makinenizi mi düşünüyorsunuz yoksa dikiş serüvenine yeni başlayan birine bir hediye mi vermek istiyorsunuz? Seçim, kullanıcının ihtiyaçlarına ve bu faaliyetle ilgili planların ne kadar ciddi olduğuna göre yapılmalıdır. Birisi dikiş alanında gelişmek amacıyla bir makine satın alırsa, mutlaka uygun sayıda ve dikiş çeşidine sahip bir model seçmek daha iyidir. Yeni başlayanlar için operasyonel karmaşıklık da şüphesiz önemli olacaktır. Görünüşüne rağmen, elektronik makinelerin kullanımı kesinlikle mekanik muadillerine göre daha kolaydır.

Kumaş alanlar.  Cihazın dikiş öğretiminde iyi bir şekilde kullanılabilmesi için hangi parametrelere sahip olması gerekir? Tercihinize göre seçim yapmak en iyisidir. Bununla birlikte, makinenin, işi büyük ölçüde hızlandıran döner mekiğin yanı sıra dikişin uzunluğunu ve genişliğini ayarlama yeteneğine sahip olması iyidir. Yeni başlayanlar için bile değerli olan diğer işlevler, baskı ayağının basınç değişimi, serbest kol ve ters dikiş işlevidir - bunlar makinenin kullanımını kolaylaştıracak ve böylece öğrenme sürecini daha keyifli hale getirecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder